#KritikaJePrisutna2021

Izložbe i okolnosti kulturnog rada u Srbiji – leto i jesen 2021
Kritički osvrti članica i članova AICA Serbia
Medijski partneri: Beton, Manek, Mašina, Dnevnik

Najnoviji program udruženja AICA Srbija se odvija pod nazivom Kritika je prisutna (#KritikaJePrisutna2021) i u realizaciji je od leta 2021. U pitanju je povratak angažovane kritike u medije i kolektivno razmatranje unutar udruženja šta kritika može biti danas, kao i da li i na koji način u tabloiziranom medijskom pejzažu Srbije utemeljena kritika može biti učinkovita. Projekat je rađen u saradnji sa nekolicinom medija kao što su novosadski Dnevnik, Mašina i Beton u Beogradu, i časopis nezavisne kulturne scene Manek. Projekat se izvodi kao višemedijski format kritike koji uključuje audio, tekstualne i vizuelne formate. Centralna tema projekta je pitanje “centra” i “periferije”, onako kako se u samoj kritičkoj praksi, kroz različite fokuse i tematizacije ovi pojmovi mogu videti u svetlu teorije i prakse dekolonijalnosti.

Tekstovi su grupisani u dve rubrike: u prvoj se razmatraju pojmovi centra i periferije u kontekstu dva Bijenala održana u Beogradu tokom prethodnog leta – u pitanju su Oktobarski Salon (sada Beogradsko Bijenale), manifestacija sa višedecenijskom tradicijom, i Bijenale Mladih, pokrenuto ove godine u okviru ULUS-a. Tekstovi u ovoj rubrici su ujedno i refleksija političke ekonomije ova dva Bijenala, njihovih drastično različitih budžeta i odnosa spram lokalnosti, što senzibiliše dalje promišljanje smisla “bijenalnih izložbi” i njihovog odnosa sa mestom i kontekstom izvođenja.

Druga rubrika obuhvata niz priloga koji su nastali kroz putovanja po različitim gradovima u Srbiji. Odbacujući klasičnu shemu putopisa (centar-periferija), prilozi u ovom multimedijalnom serijalu razmatraju umetničke i kultur-političke fenomene kao simptome globalne situacije savremene umetnosti, društva i sveta. Većina priloga je oblikovana kroz dijaloške i kolaborativne forme kritičkog teksta.

Medijski partneri:

Srdačno vas pozivamo da pratite naše kritičke programe.
Udruženje likovnih kritičara AICA-Srbija


Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Usled ograničenog budžeta, izvođenje projekta su takođe podržali članovi i članice Udruženja likovnih kritičara (AICA – Srbija) svojim besplatnim radom i konstruktivnim entuzijazmom.


Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbije aktivno radi od osnivanja 1955. godine.

Udruženje likovnih kritičara je dobrovoljno, neprofitno, nestranačko i nepolitičko udruženje koje okuplja likovne kritičare i kustose čije se stručne i profesionalne delatnosti odnose na kritiku i pisanje tekstova o umetnosti u medijima, na edukaciju, na pripremu i realizaciju izložbi, a radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju razvoja i unapređenja moderne i savremene umetnosti.